دوربینهای مداربسته معمولاً برای نظارت بر اماکن داخلی و خارجی مورد استفاده قرار میگیرند و بسته به شرایط محیط انواع مختلفی دارند. این دوربینها میتوانند دوربینهای ویدئویی یا دوربینهای دیجیتال باشند.
مخترع دوربین های مدار بسته شخصی بنام والتر بروش بود و اولین دوربین مدار بسته در سال ۱۹۴۲ توسط ارتش آلمان برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک نصب شد. حدود ۷ سال بعد در آمریکا سیستمهای مدار بسته تجاری به بازار آمد با نام Vericon و جالب توجه است که استفاده از این دوربینها نیازی به مجوز دولتی نداشتهاست.
اولین دوربینهای تحت شبکه در سال ۱۹۹۶ توسط شرکت "Axis" با استفاده از پایه نرمافزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربینها براساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی گردیده بود و از استانداردهای IP برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده میکرد.
ساختار اصلی
بدنه دوربین: قاب اصلی و قاب پوششی (بیرونی) که نسبت به فضای مورد استفاده آن را انتخاب میکنند
بخشهای الکترونیکی دوربین: سنسور، بورد اصلی، کانکتور و بورد تغذیه
لنز دوربین: لنز زوم یا موتور دار دوربین مداربسته نوعی از لنز است که امکان تغییر فاصله کانونی و در نتیجه زاویه دید دوربین را از راه دور مهیا میکند. این لنزها همچنین معمولاً دارای فوکوس خودکار نیز هستند. در این مطلب با این نوع از لنزها بیشتر آشنا خواهید شد.
•وظیفه لنز: اندازه چیپ تصویر دوربینها محدود و کوچک است. این موضوع باعث خواهد شد تصویر تشکیل شده بر روی چیپ تصویر بسیار محدود باشد. برای رفع این مشکل باید از وسیله ای برای متمرکز کردن نور بر روی چیپ تصویر استفاده شود. به این وسیله لنز میگویند. لنز دوربینهای مداربسته معمولاً از یک یا چند عدسی تشکیل شده که با توجه به فاصله کانونی، قسمت مشخصی از تصویر رو به رو را بر روی چیپ تصویر ایجاد میکنند. هر چه فاصله کانونی لنز بیشتر باشد تصویر را کمتر متمرکز میکند و زاویه دید دوربین کمتر خواهد بود. از طرفی در دو دوربین با لنزهای با فاصله کانونی ثابت دوربینی که چیپ تصویر بزرگتری داشته باشد تصویر را با زاویه بیشتری نشان میدهد.
•انواع لنز دوربینهای مداربسته
لنزهای fix
لنزهای fix صنعتی
لنزهای fix مینی کمرا
لنزهای (varifocal) فاصله کانونی متغیر
لنزهای (motorize) موتور دار
انواع دوربین مداربسته
•از نظر نوع سنسور
سنسور سی سی دی (CCD)
سنسور سیماس (CMOS)
•از نظر نوع سیگنال خروجی
آنالوگ
آیپی
•از نظر انتقال تصاویر
بیسیم
با سیم
•از نظر شکل ظاهری و نوع کاربرد
دوربینهای مداربسته بر اساس شکل ظاهری و نوع کاربرد نامگذاری میشوند.
دوربین مداربسته دام(Dome):اصطلاح دام(Dome) به معنای گنبد است. همانطور که از معنای این دوربینها واضح است اصطلاح دام به شکل بدنه این نوع از دوربینهای مداربسته دلالت دارد.
دوربین مداربسته باکس(Box):اصطلاح باکس(Box) به معنای جعبه است. دوربینهای باکس دوربینهایی با بدنه معمولاً مستطیلی شکل و پلاستیکی هستند که لنز آنها به صورت جدا بر روی دوربین نصب میشود.
دوربین مداربسته بولت(Bullet):اصطلاح بولت(Bullet)به معنای گلوله است. دوربینهای بولت دوربینهایی با بدنه معمولاً استوانهای شکل و عموماً فلزی هستند.
دوربین مداربسته اسپید دام(Speed dome):دوربینهای گردان را با نامهای متفاوتی میشناسند بعضی از این نامها عبارتند از Fast dome,Speed dome,PTZ
دوربین مداربسته حرارتی(Thermal):دوربینهای حرارتی یا گرمایی(Thermal)نوعی از دوربینهای مداربسته هستند که تصاویر خود را به جای نور با توجه به شکل حرارتی محیط میسازند.
•از نظر محل استفاده
محیط داخلی (سقف دار)
محیط بیرونی (فضای باز)
•مشخصههای فنی
سنسور تصویر برداری
رزولوشن
سرعت شاتر
دید در شب: اصطلاح IR مخفف واژه(Infrared)به معنای طیف مادون قرمز است. دوربینهای دید در شب(IR)از طریق استفاده از LEDهای مادون قرمز محیط اطراف خود را روشن کرده و امکان تصویر برداری در شب را فراهم میکند.
Wide Dynamic Range (WDR)
لنز
استاندارد آیپی ((ingress Protection] (IP])
استاندارد (IK)
•تفاوت دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه
رزولوشن تصویر: دوربینهای تحت شبکه از نظر رزولوشن تصویر سطح بسیار بالاتری را نسبت به دوربینهای آنالوگ دارند.
پردازش تصویر: گرچه دوربینهای آنالوگ قابلیتهای اولیهای در این زمینه دارند اما قابلیتهای اصلی پردازش تصویر (تشخیص صورت، پلاک خودرو و ...) تنها در دوربینهای تحت شبکه قابل دسترسی هستند.
انعطافپذیری و امکان گسترش: با توجه به استفاده دوربینهای تحت شبکه از بستر شبکههای دیجیتال، این دوربینها انعطافپذیری و امکان گسترش بسیار بالاتری دارند.
قیمت: از نظر قیمت، هزینه دوربینهای آنالوگ به مراتب پایینتر از دوربینهای تحت شبکه است.
سادگی در نصب و نگهداری: دوربینهای آنالوگ از نظر ساختار نصب و نگهداری بسیار سادهتر هستند و پیچیدگی فنی کمتری دارند.